Radca prawny złoży sprawozdanie finansowe spółki

W dzisiejszym gościnnym wpisie Oliwia Radlak rozwiewa wątpliwości dotyczące tego, kto może w 2019 r. składać sprawozdania finansowe za spółki.

To już potwierdzone. Od 1 kwietnia 2019 r. pełnomocnik, w tym radca prawny, adwokat oraz prawnik zagraniczny mogą składać sprawozdania finansowe za spółki. Dotyczy to zarówno bezpłatnego złożenia dokumentów finansowych do Repozytorium jak również dołączenia ich do wniosku Z30 w systemie S24.

Przypominam, że od 1 stycznia 2019 r. obowiązkiem kierownika jednostki (np. zarządu) jest zapewnienie sporządzenia sprawozdania finansowego w formie elektronicznej. Sprawozdanie finansowe podpisuje osoba je sporządzająca oraz cały zarząd certyfikowanym podpisem kwalifikowanym lub profilem zaufanym. Jednak nie wszystkie dokumenty finansowe wymagają formy elektronicznej oraz podpisu elektronicznego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz tu i tu.

Dopiero tak przygotowane dokumenty pełnomocnik złoży do Repozytorium Dokumentów Finansowych lub w systemie S24 wraz z wnioskiem o wpis wzmianek. Nie można również zapomnieć o pełnomocnictwie do reprezentacji spółki w postępowaniach rejestrowych.

Możliwość złożenia sprawozdania finansowego przez pełnomocnika będzie ułatwieniem przede wszystkim dla obcokrajowców, ale nie tylko. Obecne zamieszanie związane ze sporządzaniem, podpisywaniem i składaniem sprawozdań finansowych może zepsuć nerwy wielu przedsiębiorcom. Dlatego nasza wiedza i doświadczenie w tym zakresie mogą być bardzo pomocne.

edyta-stark