Sprawozdania finansowe złożone szybko i sprawnie

Karol Sienkiewicz        03 lipca 2018        10 komentarzy

Teraz jest najgorętszy okres składania sprawozdań finansowych. I dla spółek, ich zarządów, księgowych czy prawników i dla sądów. Tysiące wniosków, zamieszanie z zakazem składania w wersji papierowej, wnioski elektroniczne z S24. Bałagan, za który ani spółki ani sądy nie odpowiadają, ale ponoszą tego konsekwencje.

Dlatego chciałem tutaj pokazać, że można sprawnie wpisać złożenie sprawozdań finansowych do KRS przez pełnomocnika w systemie S24. I że są sądy, w których trwa to nawet krócej niż po złożeniu papierowego wniosku! Poniżej przykładowe postanowienia:

1. Sąd Rejonowy w Bydgoszczy, wniosek z 29 czerwca, wpisany 2 lipca! 2 dni!!

2. Sąd Rejonowy w Toruniu, wniosek z 13 czerwca wpisany 27 czerwca.

3. Sąd Rejonowy w Gdańsku, wniosek z 15 czerwca, wpis już 27 czerwca.

4. Sąd Rejonowy Poznań, wniosek z 8 maja, wpisany 29 maja.

Jeżeli też macie przykłady takich dobrych praktyk, to śmiało pokazujcie.

{ 10 komentarze… przeczytaj je poniżej albo dodaj swój }

gość Lipiec 6, 2018 o 12:35

W Warszawie zwroty wniosków z dokumentami podpisywanymi przez pełnomocnika. W uzasadnieniu powodem wskazanym przez Referendarza jest to, że podpisanie dokumentów finansowych to oświadczenie wiedzy a nie woli. Co Państwo o tym sądzicie?

Karol Sienkiewicz Lipiec 6, 2018 o 12:47

gość, trzeba skarżyć, nie ma innej rady, chociaż ja jeszcze nie miałem takiego uzasadnienia

Kamilia Lipiec 11, 2018 o 23:23

Ja załączam PDF podpisany przez Zarząd + ja podpisem kwalifikowanym. Oświadczenie woli złożył zarząd 🙂

ALEKSANDRA Lipiec 10, 2018 o 15:23

Czy składając wniosek jako pełnomocnik, uiszcza Pan opłatę skarbową od pełnomocnictwa?

Karol Sienkiewicz Lipiec 10, 2018 o 15:26

Aleksandra, nie, dotychczas tego nie robiłem. Jakoś tak mi wychodzi, że nie trzeba.

ALEKSANDRA Lipiec 10, 2018 o 15:33

Tak myślałam. Dziękuję za potwierdzenie.
Pozdrawiam

ANNA Lipiec 11, 2018 o 16:55

a co zrobić, jeśli system nie akceptuje podpisu pełnomocnika – “wystąpił błąd – dane z certyfikatu nie są zgodne z danymi osoby do podpisu”. Mam podpis kwalifikowany, którym zatwierdziłam dokumenty finansowe, system je przyjął, ale nie mogę przejść poza ten podpis – co zrobiłam nie tak? z góry dziękuję za odpowiedź

Kamilia Lipiec 11, 2018 o 23:21

A w którym miejscu załączacie Państwo pełnomocnictwo? Czy wniosku złożone w Systemie S24 przez pełnomocnika przechodzą?

ANNA Lipiec 12, 2018 o 09:53

Czy komuś z Was zdarzył się zwrot z powołaniem się na art. 38 ust 2 ustawy zmieniającej ustawę o KRS – w przypadku podpisania podpisem kwalifikowanym przez pełnomocnika
2. Do dnia 30 września 2018 r. dopuszcza się dołączanie do zgłoszenia lub wniosku kopii dokumentów, o których mowa w art. 69 ust. 1, 1b, 1f, 1g, 3 i 4 ustawy zmienianej w art. 10, opatrzonych kwalifikowanym podpisem elektronicznym albo podpisem potwierdzonym profilem zaufanym ePUAP przez co najmniej jedną osobę fizyczną, której numer PESEL jest ujawniony w Krajowym Rejestrze Sądowym, wpisaną jako członek organu uprawnionego do reprezentowania, wspólnik uprawniony do reprezentowania spółki osobowej, syndyk albo likwidator. Jeżeli wspólnikiem uprawnionym do reprezentowania spółki osobowej nie jest osoba fizyczna, dopuszcza się dołączanie do zgłoszenia lub wniosku kopii tych dokumentów opatrzonych kwalifikowanym podpisem elektronicznym albo podpisem potwierdzonym profilem zaufanym ePUAP przez co najmniej jedną osobę fizyczną, której numer PESEL jest ujawniony w Krajowym Rejestrze Sądowym, wpisaną jako członek organu uprawnionego do reprezentowania, syndyk, likwidator wspólnika albo wspólnik uprawniony do reprezentowania spółki osobowej będącej wspólnikiem.

Z treści samego przepisu nie wynika, żeby mógł w ogóle podpisać wniosek i dokumenty pełnomocnik. Ja dołączyłam dokumenty podpisane przez zarząd, zeskanowane , dodałam pełnomocnictwo, wszystko opatrzyłam jeszcze moim podpisem kwalifikowanym. SR dla m.st. Warszawy Wydział XIII KRS, myślicie że to wystarczy?

Karolina Sierpień 9, 2018 o 10:07

Pani Anno, czy Pani wniosek został zaakceptowany przez Sąd?