Pierwsze skuteczne złożenie sprawozdania finansowego po 15.03.2018 r. za nami

Karolina Rokicka-Murszewska        25 kwietnia 2018        15 komentarzy

W dniu 23.04.2018 r. Sąd Rejonowy w Toruniu, VII Wydział KRS, na posiedzeniu niejawnym postanowił wpisać wzmianki o złożeniu sprawozdania finansowego, opinii biegłego rewidenta, uchwały o zatwierdzeniu rocznego sprawozdania finansowego oraz o złożeniu sprawozdania z działalności podmiotu. Wniosek naszego Klienta, nieposiadającego w zarządzie żadnej osoby z numerem PESEL, został złożony przez mec. Karola Sienkiewicza, który podpisał go ePUAPem. Same dokumenty zostały wcześniej opatrzone bezpiecznym podpisem elektronicznym (i wygenerowane w formacie xades).

Piszę o tym, bo to jeden z pierwszych wniosków, nad jakimi pochylił się toruński KRS po zmianach, które miały miejsce po 15 marca 2018 r. Pisałam o tym w poniższym wpisie:

Sprawozdania finansowe. Komu nowe zasady podniosą ciśnienie?

Sytuacja, o której mowa powyżej, była o tyle klarowna, że faktycznie wszyscy członkowie zarządu naszego Klienta nie mają numeru PESEL (wszyscy są cudzoziemcami). Jednak wciąż, czytając pytania czytelników zadawane na moim blogu lub blogu mec. Moniki Markisz, mam wrażenie, że jest dużo niejasności związanych ze składaniem sprawozdań przez pełnomocnika. Czy jest możliwość złożenia takiego wniosku w sytuacji, gdy członkowie zarządu posiadają numery PESEL?

Wydaje mi się, że prezes dużej spółki właśnie po to zatrudnia kancelarię, aby nie przejmować się tym, jak składać sprawozdania do KRS. Powstaje więc pytanie, czy faktycznie ustawodawcy własnie o to chodziło, żeby wyłączyć możliwość reprezentowania spółki przez pełnomocnika w sytuacji, gdy członkowie zarządu mają PESEL? Przecież to wcale nie usprawni działań sprawozdawczych spółek.

Ewentualna możliwość, która się nasuwa, to przygotowanie całości wniosku przez pełnomocnika i udostępnienie go tylko do podpisu członkowi zarządu. Ale to oznacza, że musi mieć on podpis elektroniczny lub ePUAP.

{ 15 komentarze… przeczytaj je poniżej albo dodaj swój }

Anita Kwiecień 25, 2018 o 21:04

Karolina, w pełni się zgadzam z tym, że nie po to prezes zatrudnia kancelarię, aby zawracał sobie głowę składaniem jakichś wniosków do KRS. Poza tym już widzę miny tych prezesów w sytuacji, kiedy będę zmuszona wytłumaczyć im co, jak i dlaczego. Trzecia kwestia – niejako nowe przepisy pozbawiają nas pracy. Czy o to chodziło ustawodawcy? Czy to po prostu nieudolnie skonstruowane przepisy? Pozostaje nam sprawdzić w praktyce ich stosowanie.

Karolina Rokicka-Murszewska Kwiecień 26, 2018 o 12:11

Anita, dzięki za komentarz. Cieszę się, że ktoś myśli podobnie, w szczególnosci w kwestii dotyczącej wyłączenia możliwości złożenia sprawozdań przez pełnomocnika. Nie widzę tutaj racjonalności ustawodawcy, no za grosz. Spółki w ogóle przestaną składać sprawozdania, zamiast składać je szybciej i sprawniej.

Ania Kwiecień 25, 2018 o 23:40

Brawo, nareszcie jakaś dobra nowina! My nadal czekamy, u nas zabezpieczono sprawozdanie finansowe bezpiecznym podpisem pełnomocnika i czekamy na decyzje 🙂 Czy państwo zabezpieczyliście własnym podpisem dokumenty finansowe czy księgowa ?

Karolina Rokicka-Murszewska Kwiecień 26, 2018 o 12:12

W tym przypadku, który opisuję, dokumenty zostały podpisane podpisem elektronicznym pełnomocnika.

Michał Kwiecień 26, 2018 o 16:31

Pani Mecenas, a czy nie miała Pani żadnych problemów z wgraniem do systemu S24 dokumentu pełnomocnictwa od spółki? Czy może obeszło się bez składania takiego pełnomocnictwa? Pozdrawiam

Karolina Rokicka-Murszewska Kwiecień 26, 2018 o 16:43

Poszło zeskanowane z jednym z dokumentów (uchwałą czy sprawozdaniem), ale moim zdaniem to jest jakieś ogromne nieporozumienie tego systemu, że system nie ma osobnego miejsca na wgranie dokumentu pełnomocnictwa. Wyraźnie jest nieprzystosowany do wymogów proceduralnych – jakby robił go informatyk bez porozumienia z prawnikami.
I z tej sprawy na razie nie ma dokumentów w repozytorium. Z ostrożności procesowej dołączyliśmy również dowód wpłacenia opłaty skarbowej, bo co będzie, jeśli sąd rejestrowy wydrukuje wniosek i dołączy do akt, zaś dokument pełnomocnictwa pozostanie bez opłaty?
Szczerze mówiąc MS powinno zorganizować jakies wielkie konsultacje tych zmian na wzór MC, które ciągle trąbi o RODO…

Michał Kwiecień 26, 2018 o 17:05

Pani Mecenas, dziękuję za odpowiedź. Dzisiaj właśnie u nas próbowaliśmy złożyć w ten sposób wniosek przez S24 i wstrzymaliśmy się z tym, bowiem nie znaleźliśmy żadnego sposobu, żeby załączyć “oficjalnie” pełnomocnictwo od klienta. W sądzie warszawskim (a także w obsłudze technicznej systemu) powiedziano nam, że oni nie wiedzą, co trzeba zrobić z tym pełnomocnictwem oraz że jak do tej pory jeszcze żadnego takiego wniosku nie przeprocesowali (choć jakiś już wpłynął). Ma Pani rację – system wygląda, jakby był skonstruowany przez pracowników IT w oderwaniu od przepisów i konsultacji prawnych. Pozdrawiam

Karolina Rokicka-Murszewska Kwiecień 26, 2018 o 17:07

Podobno w takich sytuacjach trzeba “dzwonić na infolinię MS”. Fajnie, fajnie, ale z powodu telefonu rubryczki w systemie nie dodadzą. Praktyka sądów będzie kluczowa i to, co sądy zdecydują się robić w przypadku niedołączenia pełnomocnictwa.

Karolina Maj 7, 2018 o 13:48

Czy w przypadku składania sprawozdania przez pełnomocnika dokumenty muszą zostać wcześniej podpisane konkretnym bezpiecznym podpisem elektronicznym? Zastanawiam się nad możliwością użycia przez członków zarządu podpisu komercyjnego, niewymagającego posiadania numeru PESEL.

Karolina Rokicka-Murszewska Maj 9, 2018 o 09:51

@Pani Karolino, niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie. My korzystaliśmy z podpisu z numerem PESEL.

Marlena Maj 13, 2018 o 21:47

Witam ,

Mam pytanie odnośnie złożenia sprawozdania finansowego jako pełnomocnik spółki , czy skany sprawozdania finansowego, uchwał mają być opatrzone elektronicznym podpisem pełnomocnika czy kierownika jednostki ? Z góry dziękuje za pomoc

Karolina Rokicka-Murszewska Maj 13, 2018 o 21:50

@Marlena, nie wiem. My robiliśmy z podpisem elektronicznym pełnomocnika.

Marlena Maj 14, 2018 o 06:40

Pani Mecenas ,
Dziękuje za odpowiedź

Michał Maj 15, 2018 o 11:41

U nas też tak robiliśmy, ale KRS jeszcze nie rozpoznał wniosku. Naszym zdaniem nie ma podstawy prawnej, wg której skany dokumentów nie mógłby być opatrzone podpisem elektronicznym zawodowego pełnomocnika (a już na pewno nie mógłby być nią art. 52 ust. 2 ustawy o rachunkowości).

Anna Maj 17, 2018 o 13:21

Prosze o informacje, czy taki wniosek został złożony przez konto w systemie S24 założone przez Pana Mecenasa (na jego dane) czy przez konto systemie S24 założone na spółkę?