Pierwsze skuteczne złożenie sprawozdania finansowego po 15.03.2018 r. za nami

Karolina Rokicka-Murszewska        25 kwietnia 2018        33 komentarze

W dniu 23.04.2018 r. Sąd Rejonowy w Toruniu, VII Wydział KRS, na posiedzeniu niejawnym postanowił wpisać wzmianki o złożeniu sprawozdania finansowego, opinii biegłego rewidenta, uchwały o zatwierdzeniu rocznego sprawozdania finansowego oraz o złożeniu sprawozdania z działalności podmiotu. Wniosek naszego Klienta, nieposiadającego w zarządzie żadnej osoby z numerem PESEL, został złożony przez mec. Karola Sienkiewicza, który podpisał go ePUAPem. Same dokumenty zostały wcześniej opatrzone bezpiecznym podpisem elektronicznym (i wygenerowane w formacie xades).

Piszę o tym, bo to jeden z pierwszych wniosków, nad jakimi pochylił się toruński KRS po zmianach, które miały miejsce po 15 marca 2018 r. Pisałam o tym w poniższym wpisie:

Sprawozdania finansowe. Komu nowe zasady podniosą ciśnienie?

Sytuacja, o której mowa powyżej, była o tyle klarowna, że faktycznie wszyscy członkowie zarządu naszego Klienta nie mają numeru PESEL (wszyscy są cudzoziemcami). Jednak wciąż, czytając pytania czytelników zadawane na moim blogu lub blogu mec. Moniki Markisz, mam wrażenie, że jest dużo niejasności związanych ze składaniem sprawozdań przez pełnomocnika. Czy jest możliwość złożenia takiego wniosku w sytuacji, gdy członkowie zarządu posiadają numery PESEL?

Wydaje mi się, że prezes dużej spółki właśnie po to zatrudnia kancelarię, aby nie przejmować się tym, jak składać sprawozdania do KRS. Powstaje więc pytanie, czy faktycznie ustawodawcy własnie o to chodziło, żeby wyłączyć możliwość reprezentowania spółki przez pełnomocnika w sytuacji, gdy członkowie zarządu mają PESEL? Przecież to wcale nie usprawni działań sprawozdawczych spółek.

Ewentualna możliwość, która się nasuwa, to przygotowanie całości wniosku przez pełnomocnika i udostępnienie go tylko do podpisu członkowi zarządu. Ale to oznacza, że musi mieć on podpis elektroniczny lub ePUAP.

{ 33 komentarze… przeczytaj je poniżej albo dodaj swój }

Anita Kwiecień 25, 2018 o 21:04

Karolina, w pełni się zgadzam z tym, że nie po to prezes zatrudnia kancelarię, aby zawracał sobie głowę składaniem jakichś wniosków do KRS. Poza tym już widzę miny tych prezesów w sytuacji, kiedy będę zmuszona wytłumaczyć im co, jak i dlaczego. Trzecia kwestia – niejako nowe przepisy pozbawiają nas pracy. Czy o to chodziło ustawodawcy? Czy to po prostu nieudolnie skonstruowane przepisy? Pozostaje nam sprawdzić w praktyce ich stosowanie.

Karolina Rokicka-Murszewska Kwiecień 26, 2018 o 12:11

Anita, dzięki za komentarz. Cieszę się, że ktoś myśli podobnie, w szczególnosci w kwestii dotyczącej wyłączenia możliwości złożenia sprawozdań przez pełnomocnika. Nie widzę tutaj racjonalności ustawodawcy, no za grosz. Spółki w ogóle przestaną składać sprawozdania, zamiast składać je szybciej i sprawniej.

Ania Kwiecień 25, 2018 o 23:40

Brawo, nareszcie jakaś dobra nowina! My nadal czekamy, u nas zabezpieczono sprawozdanie finansowe bezpiecznym podpisem pełnomocnika i czekamy na decyzje 🙂 Czy państwo zabezpieczyliście własnym podpisem dokumenty finansowe czy księgowa ?

Karolina Rokicka-Murszewska Kwiecień 26, 2018 o 12:12

W tym przypadku, który opisuję, dokumenty zostały podpisane podpisem elektronicznym pełnomocnika.

Michał Kwiecień 26, 2018 o 16:31

Pani Mecenas, a czy nie miała Pani żadnych problemów z wgraniem do systemu S24 dokumentu pełnomocnictwa od spółki? Czy może obeszło się bez składania takiego pełnomocnictwa? Pozdrawiam

Karolina Rokicka-Murszewska Kwiecień 26, 2018 o 16:43

Poszło zeskanowane z jednym z dokumentów (uchwałą czy sprawozdaniem), ale moim zdaniem to jest jakieś ogromne nieporozumienie tego systemu, że system nie ma osobnego miejsca na wgranie dokumentu pełnomocnictwa. Wyraźnie jest nieprzystosowany do wymogów proceduralnych – jakby robił go informatyk bez porozumienia z prawnikami.
I z tej sprawy na razie nie ma dokumentów w repozytorium. Z ostrożności procesowej dołączyliśmy również dowód wpłacenia opłaty skarbowej, bo co będzie, jeśli sąd rejestrowy wydrukuje wniosek i dołączy do akt, zaś dokument pełnomocnictwa pozostanie bez opłaty?
Szczerze mówiąc MS powinno zorganizować jakies wielkie konsultacje tych zmian na wzór MC, które ciągle trąbi o RODO…

Michał Kwiecień 26, 2018 o 17:05

Pani Mecenas, dziękuję za odpowiedź. Dzisiaj właśnie u nas próbowaliśmy złożyć w ten sposób wniosek przez S24 i wstrzymaliśmy się z tym, bowiem nie znaleźliśmy żadnego sposobu, żeby załączyć “oficjalnie” pełnomocnictwo od klienta. W sądzie warszawskim (a także w obsłudze technicznej systemu) powiedziano nam, że oni nie wiedzą, co trzeba zrobić z tym pełnomocnictwem oraz że jak do tej pory jeszcze żadnego takiego wniosku nie przeprocesowali (choć jakiś już wpłynął). Ma Pani rację – system wygląda, jakby był skonstruowany przez pracowników IT w oderwaniu od przepisów i konsultacji prawnych. Pozdrawiam

Karolina Rokicka-Murszewska Kwiecień 26, 2018 o 17:07

Podobno w takich sytuacjach trzeba “dzwonić na infolinię MS”. Fajnie, fajnie, ale z powodu telefonu rubryczki w systemie nie dodadzą. Praktyka sądów będzie kluczowa i to, co sądy zdecydują się robić w przypadku niedołączenia pełnomocnictwa.

Adrianna Czerwiec 5, 2018 o 13:27

Pani Mecenas,
czy wniosek z pełnomocnictwem zeskanowanym na końcu sprawozdania przeszedł w Sądzie?
My również nie mogliśmy znaleźć gdzie wgrać pełnomocnictwo. Wysłaliśmy więc wniosek bez pełnomocnictwa i Sąd w Warszawie go zwrócił – brak formalny wniosku 🙁

Karolina Maj 7, 2018 o 13:48

Czy w przypadku składania sprawozdania przez pełnomocnika dokumenty muszą zostać wcześniej podpisane konkretnym bezpiecznym podpisem elektronicznym? Zastanawiam się nad możliwością użycia przez członków zarządu podpisu komercyjnego, niewymagającego posiadania numeru PESEL.

Karolina Rokicka-Murszewska Maj 9, 2018 o 09:51

@Pani Karolino, niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie. My korzystaliśmy z podpisu z numerem PESEL.

Marlena Maj 13, 2018 o 21:47

Witam ,

Mam pytanie odnośnie złożenia sprawozdania finansowego jako pełnomocnik spółki , czy skany sprawozdania finansowego, uchwał mają być opatrzone elektronicznym podpisem pełnomocnika czy kierownika jednostki ? Z góry dziękuje za pomoc

Karolina Rokicka-Murszewska Maj 13, 2018 o 21:50

@Marlena, nie wiem. My robiliśmy z podpisem elektronicznym pełnomocnika.

Marlena Maj 14, 2018 o 06:40

Pani Mecenas ,
Dziękuje za odpowiedź

Michał Maj 15, 2018 o 11:41

U nas też tak robiliśmy, ale KRS jeszcze nie rozpoznał wniosku. Naszym zdaniem nie ma podstawy prawnej, wg której skany dokumentów nie mógłby być opatrzone podpisem elektronicznym zawodowego pełnomocnika (a już na pewno nie mógłby być nią art. 52 ust. 2 ustawy o rachunkowości).

Anna Maj 17, 2018 o 13:21

Prosze o informacje, czy taki wniosek został złożony przez konto w systemie S24 założone przez Pana Mecenasa (na jego dane) czy przez konto systemie S24 założone na spółkę?

Karolina Rokicka-Murszewska Maj 22, 2018 o 11:08

Na dane mecenasa.

Anna Maj 24, 2018 o 16:58

Dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam

Ania Maj 22, 2018 o 10:53

Pani Mecenas, mam pytanie techniczne. Czy poprzez opatrzenie skanów podpisem kwalifikowanym wytworzy się dokument w formacie .xedes czy trzeba go uzyskać w inny sposób? Dziękuję za odpowiedź!

Karolina Rokicka-Murszewska Maj 22, 2018 o 11:07

Tak, .xades “robi się” po opatrzeniu pliku .pdf podpisem elektronicznym.

Ania Maj 22, 2018 o 11:32

Dziękuję serdecznie za szybką odpowiedź i pozdrawiam!

Pola Maj 22, 2018 o 15:21

Pani Mecenas, czy dobrze zrozumiałam, że wniosek został złożony i potwierdzony ePuapem, a dodatkowo jeszcze skany opatrzone podpisem elektronicznym tego samego pełnomocnika? Skąd taki dualizm, czy to wymóg systemu, że i dokumenty muszą być podpisane i sam wniosek? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam

Karolina Rokicka-Murszewska Maj 23, 2018 o 08:40

Ponieważ w systemie S24 (a tylko tutaj jest możliwe złożenie sprawozdań przez pełnomocnika) niezbędne są dokumenty w formacie .xades. Format ten niejako “wytwarza się” poprzez opatrzenie dokumentu podpisem elektronicznym. Dlatego też “podwójny” podpis – wniosku i dokumentów.

Damian Maj 24, 2018 o 13:29

Gratulacje Pani Mecenas! Znakomita wiadomość, zwłaszcza z naszego Toruńskiego podwórka. Z treści Pani wpisu nie rozumiem jednak jednego: aby złożyć sprawozdanie przy pomocy systemu S24 (tj. sprawozdanie płatne) należy każdy z załączników podpisać podpisem elektronicznym (pliki muszą mieć rozszerzenie .xades). Rozumiem, że w Pani wypadku ten podpis składał Pan Mecenas – co jednak z samym dokumentem pełnomocnictwa? Dołączyliście go do wniosku elektronicznie? Zakładam, że nie, ponieważ w takim wypadku Pan Mecenas musiałby go podpisać elektronicznie (niejako sam sobie). A może brakujące pełnomocnictwo uzupełniano w formie papierowej wysłanej do sądu? 🙂

Karolina Rokicka-Murszewska Maj 24, 2018 o 14:35

Panie Mecenasie – co do kwestii pełnomocnictwa, proszę spojrzeć na komentarze powyżej (pytał już o to @Michał). Co do plików – niestety, tylko przy bezpłatnym złożeniu przechodzą .pdf, przy S24 musi być .xades.

Karolina Rokicka-Murszewska Maj 24, 2018 o 14:35

I oczywiście dziękuję za gratulacje w imieniu mec. K. Sienkiewicza 🙂

Karol Sienkiewicz Czerwiec 1, 2018 o 12:32

Damian, dzięki za gratulacje. Ale widzę, że strasznie chcesz to skomplikować – przecież pełnomocnictwo jest już podpisane. Tu chodzi o kodowanie pliku (czy to pełnomocnictwa, czy sprawozdania) xadesem a nie podpis w rozumieniu prawnym.

Daniel Czerwiec 11, 2018 o 12:10

Witam! Rozumiem, że cała dyskusja w komentarzach odnosi się do składania sprawozdania przez pełnomocnika w imieniu spółki, w której KRS nik nie ma nr PESEL? Czy spotkaliście się już Państwo ze skutecznym złożeniem sprawozdania przez pełnomocnika w imieniu spółki, której członkowie zarządu mają PESEL?

Filip Czerwiec 12, 2018 o 10:54

Szanowni Państwo,

z powyższego zatem rozumiem, że jest możliwość złożenia wniosku Z30 wraz z dokumentami przez pełnomocnika spółki, w której zarządzie nie ma osób posiadających numer PESEL. Sam wniosek wraz z dokumentami zostanie potwierdzony podpisem EPUAP. Jednakże, czy wystarczającym jest podpisanie dokumentów przez członków zarządu jedynie zwykłym podpisem? Członkowie zarządu nie posiadają bowiem bezpiecznych podpisów elektronicznych z uwagi na brak numeru PESEL.

Monika Czerwiec 28, 2018 o 09:41

Witam,
Mam problem dotyczący okresu za który składane jest sprawozdanie finansowe spółki. Spółka została powołana w dniu 04.05.2017r. i składam sprawozdanie za rok obrotowy od 04.05.2017 do 31.12.2017. W serwisie S24 wyskakuje mi błąd, ponieważ data rejestracji do KRS to 14.06.2017r., do tego momentu spółka była w organizacji. Czy powinnam zaznaczyć na serwisie S24 datę rejestracji w KRS? Czy też powinnam zmienić okres za który składane jest sprawozdanie finansowe spółki od 14.06.2017 czyli od daty rejestracji do KRS? Byłabym wdzięczna za jakąkolwiek podpowiedź ponieważ pod żaden numer telefonu wskazany na portalu eKRS nie mogę się dodzwonić 🙁

Karol Sienkiewicz Czerwiec 28, 2018 o 16:42

Skoro S24 tego nie przyjmie to ja bym nie walczył i wybrał w tym kalendarzyku 14 czerwca.

marcin Lipiec 2, 2018 o 13:01

mam pytanie jak zrobić plik xades???

Patrycja Lipiec 4, 2018 o 10:18

Witam.
Proszę o podpowiedź techniczną…jak należy skanować dokumenty do wysyłki?
Bilans, rachunek, protokół + uchwały, a pozostałe dokumenty (wprowadzenie, spr. zarządu i informację dodatkową) w oddzielnym pliku?
Drugie pytanie – czy ja jako księgowa, mogę przygotować te dokumenty w systemie s24, a osoba uprawniona tylko podpisać i wysłać?
I ostatnie – jak wysłać dokumenty do KRS przez pełnomocnika?
Należy wcześniej złożyć wniosek o ustanowienie pełnomocnika i czekać na wpis?